top of page

De kern van yin yoga

Yin yoga gaat niet over lenigheid, of over kracht. Het gaat wel over zelfacceptatie, over hoe je vandaag bent, en over hoe dat nu al goed is. Yin yoga helpt je daarin te groeien, pose per pose, keer per keer. Het is een proces, en je zult je leniger en krachtiger gaan voelen. Niet alleen in je lichaam, maar ook in je geest. Dat is voor mij de magie van yin yoga: de verbinding die je creëert met jezelf, je lichaam, je geest, en hoe dat op alle vlakken doorwerkt. Ook in verbinding met je omgeving, de maatschappij, en way beyond.

Wat yin yoga voor jou kan betekenen 

Een lijstje neerpennen waarin ik de voordelen van yin yoga opsom, ga ik niet doen. Ik geloof in de kracht van je eigen ervaring, en het doorvoelen wat het jou brengt. Daarom wil ik graag delen waarom yin yoga zo goed voor mij werkt.

You need to experience this to really know what Yin Yoga is all about. After you have experienced it, even just once, you will realize that you have been doing only half of the asana practice.

Bernie Clark

Functioneel

Ik vind yin yoga één van de liefste yogavormen voor je lijf. Je eigen lichaam is het uitgangspunt. Jij past je niet aan aan de houding, maar de yogapose wordt aangepast aan jou, op een manier die voor jou werkt. Bij yin yoga gaat het nooit over esthetiek of uiterlijk vertoon. Het gaat over een zo diep mogelijke ontspanning ervaren, want dan zijn de effecten het grootst.

Bij yin yoga worden de poses lang aangehouden. Drie minuten, vijf minuten, of nog langer als je wil. Soms is dat moeilijk, voelt je lijf ongemakkelijk, razen je gedachten door. Maar meestal vind ik er verstilling. De strekking in mijn lijf helpt me mindful te zijn, aanwezig, enkel in het hier en nu. Af en toe verglijd ik in het gevoel dat ik een soort van in slaap val terwijl ik in de houding lig. Mijn lichaam voelt zwaar en volledig ontspannen, en alles is goed. Mijn hoofd voelt leeg en rustig, en het is net alsof ik zweef midden in een donzige wolk, en daar gedragen word. Ik noem dat ‘de yoga-roes’ en vind niet veel heerlijker dan dat gevoel.

Helaas bereik ik die vredige meditatieve staat niet altijd. Soms word ik opgeslokt door mijn gedachten, of voelt mijn lichaam te stijf en tikt de tijd te traag voorbij. Dat maakt mijn yogasessie niet slechter of minder waardevol. Op dat moment wordt mij andere wijsheid aangereikt: rust in je onrust, ontspan in de spanning. Die lessen brengen mij een evenwichtiger leven naast de mat.

Als ik na mijn sessie lig in de eindontspanning, savasana,  voel ik mijn lichaam tintelen, de energie stromen. Mijn spieren zijn ontspannen, mijn ademhaling rustig en laag, mijn hartslag is gedaald naar mijn ‘slaapniveau’. Maar wat ik absoluut het fijnste effect vind, is dat mijn lichaam niet meer zo strak om me heen zit. Ik heb meer ruimte voor mezelf, in mezelf.

Wil je dat ook graag ervaren, of anders, of meer? Dan nodig ik je van harte uit om de prijzen te bekijken en een les te reserveren. Want al deze fijne uitwerkingen wens ik jou ook toe.

Contacteer mij

Kapelanijstraat 11
3581 Beringen

Tel / Whatsapp: 0472 31 90 11

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

Bedankt om mij te contacteren!

bottom of page