top of page

Luister naar je lichaam

"Luister naar je lichaam!" Kreeg jij deze boutade ook al te horen op een moment dat je het moeilijk had of met vage klachten rondliep? Of geef je die raad graag zelf? Terecht trouwens, want het lichaam is zó een wijze raadgever. Met je mind kun je beslissen om "toch nog even door te gaan" of "niet op te geven", maar je lichaam heeft dat vermogen niet. Dat maakt het je betrouwbaarste instrument om te weten hoe het met je gaat. Je lichaam liegt nooit.


Oké, het is dus belangrijk, dat "luisteren naar je lichaam", maar: hoe doe je dat nu? Want terwijl we wel weten dat dat goed voor ons is, worden we toch heel vaak in de richting van het niet-voelen gedwongen. De maatschappij is erop gericht om niet stil te vallen, en afleiding te kiezen in plaats van ontspanning. Bovendien zitten we al zo lang in patronen waarbij we meer in ons hoofd dan ons lijf zitten, dat we het voelen een beetje verleerd zijn. Dus hoe begin je daar dan aan, aan luisteren naar je lichaam?


Een toegankelijke manier om je lichaam (weer) te (leren) voelen is een begeleide bodyscan.

In tegenstelling tot een yogales breng je je lichaam niet in bepaalde houdingen, en nodig je geen extra sensaties uit om te voelen. Over het algemeen wordt een bodyscan liggend of zittend uitgevoerd, maar staand kan ook, of zelfs terwijl je in beweging bent (al ben je in dat laatste geval best al wat geoefend in het voelen). Je aandacht wordt naar verschillende lichaamsdelen gebracht. Daar mag je telkens even stilstaan, en opmerken hoe dat lichaamsdeel op dit moment voelt. In eerste instantie probeer je vooral de sensaties waar te nemen: voel je spanning of pijn? Is de sensatie zeurend, trekkend of stekend? Of vind je andere woorden die passender zijn voor je gevoel?

Eens je goed geworden bent in het benoemen van je lichamelijke sensaties, kun je proberen om je gevoel te linken aan een emotie: zit er op die plek onrust, zenuwachtigheid, kwaadheid of verdriet? Of toch ook net weer wat anders? Zoek het woord dat qua emotie overeenkomt met wat je voelt in je lichaam.


Wil jij luisteren naar je lichaam? Probeer het eens, met onderstaande bodyscan.


20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page