top of page

Wat is yin yoga?

Er bestaan heel veel soorten yoga, gaande van intensief kracht opbouwend tot rustgevend en herstellend. Yin yoga zit duidelijk op het zachte segment van de schaal.
Hoe beoefen je yin yoga?

Yin yoga vraagt om tijd: per houding mag je drie tot zes minuten rekenen. Misschien zelfs wat langer, als dat goed voor jou voelt. De houdingen gebeuren over het algemeen zittend of liggend, en er worden kussens, blokken en dekentjes gebruikt om jezelf te ondersteunen.


Eerst en vooral kom je in de houding. De yoga teacher begeleidt je in je zoektocht naar hoe je houding er vandaag uit mag zien. Je gaat op verkenning door mindful kleine aanpassingen uit te voeren en te kijken hoe dat de sensaties in je lichaam beïnvloedt. Je zult stress of stretch in bepaalde delen van je lichaam voelen.


Als je de sensaties waarneemt, probeer je in te schatten bij jezelf: is deze hoeveelheid van stretch voldoende, en tegelijk ook niet te veel? Kan ik hier een tijdje blijven zitten?


The power of yin yoga is time, not effort.

Daarna komt het moment van verstilling: hier blijf je een aantal minuten zitten. Je probeert met aandacht aanwezig te blijven. Wat valt er waar te nemen in je lichaam? Wat voel je? Wat hoor je?


Tot slot komt de rebound. Dit is het moment waarop je even gaat liggen of zitten, en je aandacht richt op waar je daarnet de meeste spanning kon waarnemen. Wat voel je nu in dat gebied? Welke informatie geeft je dat?Hoe de houding eruit ziet is zeer individueel. Je kunt yin yoga niet slecht doen. Zelfs niet als je houding er helemaal anders uitziet dan die van je buur, of van de juf vooraan in de klas. In yin yoga werken we met doelgebieden. Als je iets voelt in het deel van je lichaam dat we met de houding aanspreken, dan doe je het goed.


Je kiest zelf hoe intens of hoe mild je de houding maakt. Een van de belangrijkste dingen die je tijdens yin yoga leert, is om je bewust te worden van je eigen grenzen. Hoe veel spanning kun je op dit moment aan, hoe veel spanning heb je nodig? Kun je bij jezelf blijven en je rust vinden binnen het gegeven van de stress die je op je lichaam zet?
48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page