1. De massagetafel
Zowel voor een reikisessie als een massage is er standaard een massagetafel voorzien. Dit hoeft echter niet per se, en waar je voor sommige massages op een futon mag liggen of in doeken hangen, kun je reiki even goed ontvangen op een yogamat, de zetel of een bed.
Er zijn stoelmassages en reikihandelingen waarbij je zit, en ook staand kun je even wat reiki of een massage krijgen.
2. Kledij aan of uit
Afhankelijk van welk soort massage je krijgt, kan men je vragen om (deels) je kleren uit te doen.
Voor reiki is het simpel: kledij vormt nooit een belemmering. Mocht er iemand je vragen om je uit te kleden om je reiki te kunnen geven, mag je daar voor bedanken en rustig wegwandelen (of rennen, zo hard als je kunt).
Draag geen knellende kleren; een riem is bijvoorbeeld ook niet zo fijn tijdens reiki. Juwelen, je bril en eventuele haaraccessoires mogen uit. Voor mensen met lenzen is het te overwegen om die uit te doen.
3. Producten Een masseur werkt graag met oliën of crèmes om makkelijker over je huid te kunnen glijden. Bij reiki is dat niet het geval; de huid blijft droog. Aromatherapie kan fijn zijn. De etherische olie verdampt via een diffuser, of er wordt wat olie op een zakdoekje gedruppeld om bij jou in de buurt te leggen. Sommige reikihandelaars vinden het ook fijn om met edelstenen te werken, en die leggen ze dan op je lichaam of onder de massagetafel.
4. Werken met de handen van de gever en het lichaam van de ontvanger Op dit vlak lijken reiki en massage nog het meest op elkaar: je gaat liggen, en je geeft je lichaam letterlijk in handen van de andere, om hem zijn ding te laten doen. Toch is het ook heel anders: een masseur gaat inwerken op je spieren en weefsels, om werkelijk spanning los te masseren en op te lossen. Bij reiki lost de gever niets op. Integendeel. Hij biedt jou enkel een manier om de energie te ontvangen, zodat het zelfhelend vermogen van jouw lichaam geactiveerd wordt. Jouw lijf doet het zelf, jij doet het zelf, op een onbewuste manier, in het onderbewuste. Er valt veel minder te manipuleren bij reiki dan bij massage; noch de gever, noch de ontvanger heeft controle over waar de reiki heen stroomt. Reiki helpt je bij wat je op dat moment nodig hebt.
5. Fysiek vs energetisch werk Dit punt komt heel erg overeen met wat in punt vier al besproken werd, maar ik vind het toch de moeite waard om het nog eens expliciet te vermelden. De masseur kneedt en bewerkt je fysieke lichaam. Bij reiki gaat het meer om energie, chakra's, en aura's. Fysiek hoeven de handen zelfs niet op je lichaam gelegd te worden. Vermeld dat maar als je dat wil vermijden. Als er wel aangeraakt wordt - wat trouwens ook heel veel deugd kan doen - gaat het enkel om je huid. Er wordt geen druk uitgeoefend op spieren of andere weefsels. Weet dat deze grens ook flou kan zijn: als de masseur met intentie, mindful en liefdevol zijn werk doet, kan het zo zijn dat je ondertussen ook reiki ontvangt. Doordat het fysieke aspect op dat moment zoveel aandacht vraagt, is het mogelijk dat je dit niet zo opmerkt of ervaart.
Comments