top of page

Yin yoga en pijn


Yin en fysieke pijn

Je hoort het je yin teacher af en toe zeggen:

"Blijf binnen de grenzen van je lichaam."

"Als je pijn voelt, dien je aanpassingen te maken."

"Ongemak is ok, maar een scherpe, schietende of elektrische pijn hoor je niet te negeren." "Luister naar je lichaam."


Allemaal goed en wel, maar wat als je lichaam bij iedere beweging pijn doet? Waar je spieren zo verzuurd zijn, dat je iedere stretch als gigantisch overweldigend ervaart?


Toen ik startte met yin, zat ik op dat punt. Af en toe heb ik dat nog eens: als ik mij ziek voel, of als ik in een periode zit met aanhoudende stress. Als ik de achterkant van mijn benen target, starten mijn benen spontaan met bibberen. Wanneer ik vooroverbuig, voel ik mijn middenrif aan mijn ribben kleven. Ik voel alle wervels van mijn ruggengraat en het is zo intens dat ik er misselijk van word.


Natuurlijk zijn er voorafgaande aanwijzingen dat ik te veel stress vasthoud: ik merk dat ik vaker mijn kaken klem, dat mijn schouders hoog zitten. Ik zucht meer, hap vaker naar adem en af en toe is er een kleine hyperventilatieaanval. Ik heb onverklaarde pijnen in gewrichten en botten en zelfs een tic die opspeelt wanneer ik ga slapen. En toch. Toch valt dat allemaal te negeren tot ik in mijn yin houding zit, en (niet anders kan) niet anders wil dan toelaten, voelen en ondergaan.


Yin is op dat moment echt hard werken. Hoe zacht je de houding ook maakt, het voelt intens en zwaar en helemaal niet ontspannen. Nadien ben ik ook heel moe, want constant die pijn en stress ervaren en loslaten is natuurlijk niet niets.


Wat zit onder die pijn?

Pijn is een signaalgever. Het wil ons iets vertellen. We krijgen info over ons fysieke lichaam, maar ons myofasciale systeem (het bindweefsel waar we in yin yoga mee werken) houdt ook emoties vast. Heb je het idee dat je lichaam jou op dat vlak ook iets te vertellen heeft?


Als je weet wat dat is, prima, dan kun je er ook op andere manieren mee aan de slag! Soms is het echter niet zo duidelijk wat er aan de hand is; je voelt enkel dat er iets niet helemaal juist zit. Ook dat is oké.


Opties

Met yin yoga kun je prima werken om zachtjes los te laten of te integreren, ook al is het niet grijpbaar om wat het precies gaat.


Als yin te overweldigend voor je voelt, kun je een reikisessie overwegen. In plaats van op het puur fysieke te werken, is zo'n sessie energetisch: blokkades worden weggewerkt, energie gaat weer stromen.


Als je houdt van het fysieke loslaten, maar je in yin te stil moet blijven zitten, kun je TTR yoga overwegen. Hier wordt meer beweging gebruikt, en is het doel om tot een stressontlading te komen. Dat kan op verschillende vlakken, zowel fysiek, emotioneel, mentaal als ook spiritueel.


Tips

  • Ga eens na wat jouw stressindicators zijn in het dagelijkse leven. Wat kun je negeren naast de mat, maar merk je dat een enorme invloed heeft op je practice?

  • Je ademhaling onder de loep nemen kan helpen. Als je daar nu niet de tijd of energie voor hebt, hou het dan gewoon in je achterhoofd. Kijk uit of je er in de toekomst mee aan de slag kunt.

  • Ontzurende thee helpt. Je spieren zijn verzuurd door constante fight-or-flight-modus, en de kruiden in zo'n thee helpen om die verzuring eruit te krijgen. Mijn huisarts heeft me ooit Organic instant detox tea van The Herborist aangeraden.

  • Magnesium. Je kunt het in tabletvorm nemen, maar eigenlijk neemt de huid magnesium veel beter op. Een (voeten)bad met magnesiumzout kan dus ook verlichting bieden.

  • En tot slot: stel dat jij jou heel erg herkent in mijn verhaal. Dat kleine bewegingen zo veel pijn doen. Of misschien "niet zo erg als van Jozefien, maar toch...". Bedenk dan eens: hoe gezond ben jij nu? Ben jij in staat om te werken? Is het nodig om even stil te vallen?

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page